16 TEHNIK ZA ODPRAVLJANJE NEGATIVNIH ČUSTEV

AnjaHorvatJeromel_Obvladovanje čustev

Se tudi tebi zdi, da bi bilo življenje brez čustev (predvsem slabih seveda) dosti lažje in bolj preprosto, odnosi pa boljši?

Že mogoče… Ampak žal ni mogoče. Je pa mogoče postati mojstrski upravljalec svoji čustev. Te zanima? Glej do konca, kjer ti predstavim tudi učinkovito formulo za vsak dan, ki si jo lahko natisneš.

 

Nekoč, ko sem bila še najstnica, sem razmišljala: kako bi bilo lepo, če sploh ne bi imela čustev, potem bi bilo moje življenje dosti lepše! Seveda sem v tej smeri navadno razmišljala le, kadar sem bila slabe volje, jezna, žalostna, razočarana, depresivna, prestrašena, osramočena, ogorčena, ljubosumna…

Kadar sem bila vesela, navdušena, polna ljubezni, radosti, zaupanja, spokojnosti, ekstaze, miru, sreče – takrat mi na kraj pametni ni padlo, da bi se odrekla tem lepim občutkom.

Kasneje, ko sem še malo bolj dozorela, sem le ugotovila, da so čustva ena najpomembnješih življenjskih sil, ki nas v resnici dela človeške ali naravne. Sicer bi bili navadni roboti, ki bi stvari počeli zgolj tehnično. Tako pa imamo to prednost, da imamo najbolj sofisticiran barometer, kar jih je.

Je pa res, da nas čustva lahko pogubijo ali nam naredijo življenje kot našo najlepšo možno izkušnjo. Ja, ja, ja, to že lepo zveni, a v praksi vse to pade in na koncu se nam večkrat zdi, da se vse skupaj bolj nagiba k peklu, kakor raju. Že morda, a le dokler ne postanemo mi upravljalec svojih čustev. Pri čemer ne gre toliko za njihovo nadzorovanje, saj to bi pomenilo togost, ki se v življenju slej ko prej zlomi, temveč gre za uspešno prepoznavanje, sprejemanje in usmerjanje.

Vem, vem, da se morda sliši, preprosto, a ko je treba to izvesti v praksi, se morda zdi  malo manj preprosto. A v resnici je tudi v praksi zelo preprosto, če vemo, kaj je ključno! Najbolj pomembno je predvsem, da čim hitreje prepoznamo, da se nam je sprožilo negativno čustvo, ga občutimo, lociramo, v katerem delu telesa ga čutimo. Nato ga poimenujemo. Ko pa smo pripravljeni, pa se odločimo, da ga sprostimo. To naredimo najlažje tako, da izberemo ustrezen filter ali kanal, skozi katerega ga lahko nevtraliziramo ali ščistimo, če hočete.

 

Preden si ogledamo konkretne oblike osvobajanja negativnih čustev, se naroči na ta Youtube kanal, saj vsak teden objavljam učinkovite in preproste rešitve za obvladovanje sebe, s pomočjo samohipnoze, in vplivanje na druge, s pomočjo pogovorne hipnoze.

 

In čas je, da si ogledamo nekaj zanimivih načinov, s katerimi lahko slabo počutje in negativne občutke preoblikujemo v nova spoznanja, kreativne ideje in dobro voljo:

 1. Pisanje dnevnika – svoje negativne občutke lahko zlijemo na papir. To je zelo dobra metoda, ki nam ponudi tudi zelo dober vpogled v zakulisje našega čusteno-umskega dogajanja. To metodo lahko odlično izkoristimo tudi za usmerjanje naprej na želeno oziroma za nastavljanje pozitivnih vizij v takšnih in podobnih situacijah.
 2. Risanje, kiparjenje ali drugo ustvarjanje – umetniške aktivnosti so že od nekdaj odlična metoda za prečiščevanje svojih čustev. Ponujajo nam svet brez omejitev, prost vklop naše domišljije, na koncu pa nas navdajo z dobrim občutkom, ko dejansko skreiramo nekaj oprijemljivega v 3D svetu (kar nam vsem pogosto manjka ob vse bolj digitalnem načinu življenja).
 3. Poslušanje glasbe – to je zelo praktična metoda, ker jo lahko prakticiramo kjerkoli. Preprosto si lahko namestimo slušalke in vklopimo glasbo, ki nam je najbolj všeč. Na koncu pa si lahko predvajamo še kakšno, ki nam povrne optimizem in nam da nov, svež zagon. Sploh pa je zvok zelo močno delujoča vibracija, saj vemo, da zvok lahko tudi zdravi.
 4. Ples – združuje kombinacijo glasbe in giba. Zelo učinkovita metoda, ker združuje glasbo, ki je že sama po sebi zdravilna in učinkovita za spreminjanje razpoloženja, gib pa nam dodatno omogoči, da stresemo svoje telo in tudi na telesni ravni sprostimo in razbijemo blokade. Dodaten bonus pa je še, da lahko prebudimo še našo kreativnost, ki jo gibanje v sozvočju z glasbo prinese.
 5. Telovadba, tek in ostali športi – podobno kot ples delujejo blagodejno na naša čustva (kot tudi na telo in um ter duha) vse vrste gibanja oziroma premikanja našega telesa. Saj vemo, da se čustva lahko (sčasoma) odražajo kot čisto prava, legitimna telesna bolečina. In če telo prevetrimo, avtomatično prevetrimo tudi čustva. Telesni napor pa nam ponuja še dodatno premagovanje samega sebe in s tem pomikanje iz cone udobja, kar na koncu pušča še večje zadovoljstvo.
 6. Sprehod – že sam lahkoten sprehod po svežem zraku dela čudeže glede razpoloženja. Včasih se je treba kar prisiliti, saj se je dosti lažje zasedeti doma ali v službi pred ekrani (kakršnimikoli že).
 7. Petje – ne pravijo zastonj, da kdor poje, zlo ne misli. Petje je ustvarjanje lastne glasbe, ki najbolje poskrbi za vibracijo telesa in njegovo vrnitev v ravnotežje.
 8. Džiberiš – gre za zelo zanimivo metodo, ki je še posebej manjšim otrokom zelo domača, starejši pa imamo lahko več težav z njo. Gre za nekoliko nenavadno vedenje, ko se pačimo in ob tem govorimo zvoke brez pomena. Za to vajo je morda bolje, da ste kje sami ali vsaj izven kakšnih uradnih institucij :), da ne bi res kdo mislil, da se vam je odpeljalo. A ideja je, da se vedete točno tako, kot da se vam je odpeljalo in skozi nerazumljiv jezik (džiberiš) izražate svoja čustva. Verjemite, takoj se boste počutili bolje.
 9. Boksanje v povšter ali boksarsko vrečo – stara, preprosta in delujoča metoda, ki verjetno ne potrebuje dodatnih podnapisov.
 10. Dihalne vaje – kakršnokoli dihanje, ki ga že sicer poznate iz joge ali drugih telesnih ali borilnih veščin pride prav. Ali Wim Kohova metoda in podobne. Če ne poznate nobene, se preprosto koncentirajte na svoje, naravno dihanje, pri čemer poskušajte ohranjati čim bolj enakomerno ali spontano dihanje. Lahko pa si le določite poljubno številno vdihov in izdihov ter jih izvedete čim bolj poglobljeno.
 11. Samohipnoza ali avtogeni trening – je odlična metoda za samorelaksacijo. Gre za to, da si vzamemo nekaj minutk, kjer nas nihče ne bo motil, se udobno namestimo, naredimo nekaj vdihov in izdihov ter začnemo z določenimi navodili/ukazi postopoma sproščati svoje telo.
 12. Meditacija ali trening čuječnosti – deluje zelo podobno kot samohipnoza in avtogeni trening. Tudi pri meditaciji je navadno najlažje začeti z nekaj vdihi in izdihi, nato pa je dovolj lahko že to, da le pustimo svojim mislim prosti tok, pri čemer jih le opazujemo in jih na koncu čim bolj umirimo, s ciljem, da pademo v praznino, v kateri se ne pojavljajo več. Lahko pa si pomagamo tudi s kakšnim posnetkom vodene meditacije.
 13. (Mrzel) tuš – voda lahko v hipu osveži celotno naše telo, da se počutimo kot prerojeni. Bolj kot je mrzla, toliko globji učinek ima.
 14. Masaža (lahko tudi le valjčkanje) – tudi vpliva na odpravljanje blokad (zastalih čustev) v našem telesu, zato je celo zaželeno, da bi čim večkrat pregnetili svoje telo. Lahko gremo k maserju na uradno masažo. Če pa to ni mogoče, pa se lahko premasiramo tudi sami ali pa si pomagamo z valjčki ali celo teniškimi žogicami, ob katere pregnetemo dele svojega telesa.
 15. Telefonček’ – čustva pa lahko izrazimo tudi v obliki igre. Predstavljamo si lahko, da imamo namišljeni telefon in pokličemo osebo, za katero menimo, da je v nas sprožila določena negativna čustva (ob tem se zavedamo, da so takšne osebe le poštarji, ki nam v resnici kažejo neko perečo nerazrešeno zadevo ali travmo, ki jo nosimo v sebi in čaka, da jo osvobodimo). Ko se pretvarjamo, da se nam je ta oseba oglasila, si lahko damo duška in izlijemo ves gnev, ki ga držimo v sebi. Po tej vaji (če si bomo res dali duška) bomo ugotovili, da o negativnem čustvu ni več ne duha ne sluha.
 16. Tapkanje ali EFT (Emotional Freedom Technique) – v zadnjem času zelo priljubljena metoda, ki pomaga uravnovesiti naš telesni energetski sistem. Deluje podobno kot akupunktura, saj se osredotoča na naše meridiane ali energetska žarišča.

 

Tako, to je bilo 16 različnih tehnik za sproščanje negativnih občutkov.

Super pa je, če se kasneje (morda v meditaciji, med dnevnim sanjarjenjem pri mentalno nezahtevni aktivnosti ali tik pred spanjem) v mislih in notranji vizualizaciji vrnemo v dogodek, ki nam je sprožil to negativni čustvo, in ga znova pogledamo v nevtrali ter ga zanaliziramo. To nam pomaga, da naredimo temeljno čistko in preprečimo ponovitev podobne situacije. Ker nam to pomaga ugotoviti česa nas uči, kaj je bilo zares tisto, kar nas je spravilo iz ravnovesja. Hkrati pa je pomembno, da skozi to revizijo na novo nastavimo želen odziv in razplet dogodka. Morda se to sliši banalno, a je zelooo pomembno s kvantnega vidika!

 

Sem pa za vas pripravila tudi brezplačen PDF s praktično formulo za uspešno upravljanje s svojimi občutki, ki vključuje tudi glavna 3 vprašanja, ki nam pomagajo narediti pravo revizijo, zakaj se je neko neprijetno čustvo pojavilo. Paket orodij pa vključje tudi predlogo za trening ozaveščanja občutkov, smernice za dnevni čustveni monitoring, tabelo za beleženje tedenskega čustvenega stanja, bilanco za prepoznavnje kradljivcev in krepilcev dobrega počutja in čustveno lestvico za prepoznavanje čustvenih stanj.

To paket orodij ti pomaga pri dnevnem treningu in spremljanju svojega napredka skozi čas. Dostop do povezave se nahaja TUKAJ

 

Saj bolj kot bomo redno vadili to osvobajanje slabih čustev, bolje nam bo šlo in boljše se bomo počutili. Kar pomeni, da bomo hitreje prepoznali sprožilec negativnega čustvenega impluza in sčasoma bomo lahko že takoj (v nekaj minutah, v minuti, v nekaj sekundah, v sekundi…) preprečili, da se razleze in razširi kot počar. Zato ga bomo tudi lažje ustavili. Hkrati pa bomo okrepili tudi intuicijo, saj bomo bolj v stiku s svojim notranjim svetom občutkov. Začeli bomo še hitreje osebnostno rasti in odpirati se nam bodo začele nove dimenzije življenja. Postali bomo še boljši kvantni kreatorji in izpolnili bomo največij možni potencial svojega poslanstva.

 

Ja, verjamem, da si vsi želimo čarobne tabletke ali kar čudežne paličice, ki bi nam vse kar sama rešila. A naš uspeh in sreča se oblikujeta ravno ob nenehnem vlaganju optimalnega (ravno pravšnjega) napora, vztrajnosti in pritiskanja v nasprotno smer od lagodja, v smeri iz katere prihaja pritisk. Bolj in dlje ko popustimo, več sile in napora je kasneje potrebno, da se znova postavimo nazaj na noge!

 

ŽELIŠ VSEBINO RAJE POGLEDATI

Če se ti je zdela vsebina zanimiva in koristna, jo obvezno pošlji naprej, da še komu pomagaš, da obvlada svoja čustva in izboljša počutje… Napiši mi v komentar, kakšni so tvoji največji izzivi in ugotovitve glede čustev.

 

Sicer pa toliko zaenkrat, jaz sem Anja in se vidiva v naslednjem videu.

Adijo!

 

 

 

Prijavi se na e-novice