EDINI NAČIN, DA NAS STRAH NEHA OVIRATI

AnjaHorvatJeromel_Premagaj strah

Strahu se ne moremo znebiti. Kdor reče, da ga ni v življenju ničesar strah, ta sigurno laže. Ker strah ni nekaj kar imamo za brez veze. Strah skrbi za našo varnost. Strahu se ne bomo nikoli zares znebili. Vsak je za neko področje bolj prestrašen, kot nekdo drug.

 

A vseeno lahko učinkovito obvladamo strah in zaživimo na polno…

Te zanima kako? Beri dalje…

 

Najbolje to demonstrira moja zgodba o strahu pred bacili, ki sem ga gojila od mladosti. In moja dilema je bila: kako obvladati strah pred bacili. Kot bo razvidno v nadaljevanju, sem bila kar ‘pacientka’ na tem področju, zato sem mislila, da je nikoli ne bom rešila.

 

Od nekdaj sem bila zelo pozorna na bakterije in sem imela ves čas v mislih, da so vseposod okoli nas. In iz svoje izkušnje lahko zatrdim, da je logika lahko ‘zajebana’ stvar, ko začneš razmišljat o tem. Kajti najdeš lahko vse možne povezave, kje vse se nahajajo bacili in kako se prenašajo. Na koncu se ti lahko zmeša od strahu.

 

Zato so v mojo sobo, ko sem živela še pri starših, lahko vstopali ne le posvečeni ampak samo razkuženi.

Po porodu, ko sem z dojenčkom prišlja domov iz porodnišnice, so se morali moji bližnji razkužiti pred stikom z dojenčkom.

To je šlo tako daleč, da sem sina naredila poplnoma neimunega in je za nameček še bolj zobleval. Prvo leto vrtca je od septembra do februarja dal že vse možne antibiotike čez, tako da sem ‘zalotila’ zdravnico, da se je znašla kar v dilemi, katere še predpisati.

 

To me je toliko streznilo, da sem začela iskati še druge rešitve. In ugotovila sem, da bacili koristijo in da je ključ v ravnotežju. Bolj ko se izoliraš od tega, kar te je strah, bolj ti prileti nazaj kot bumerang.

 

Zato danes vem, da je ravnotežje ključ in da me en bacil še ne bo ubil. Ampak me bo utrdil. Če pa me bo naenkrat napadlo 100 bacilov, bo pa večja kriza. A če sem se spoznala z enim, bom bolj pripravljena tudi če jih bo 100.

 

Je pa težko, če je ta strah tvoja hiba. Zato je pomembno, kaj si takrat rečeš, ko se prvič soočaš s tem, da ga želiš premagati. V mojem primeru, ker je šlo za bacile, sem brzdala strah z logično razlago, da so bacili v majhni dozi ravno koristni in me krepijo. Potem se pa sčasoma navadiš in strah izgubi škodljive razsežnosti. Vseeno pa ostaneš previden in se v določenih situacijah, ko oceniš, razkužiš.

 

Nauk zgodbe je:

da je najbolj pomembno, kaj si rečeš v trenutkih, ko se strah najbolj oglasi. Pomembno je razviti ta notranji spodbuden glas, da ga sami znamo aktivirati.

S tem se lahko vedno ustrezno obvladujemo, čeprav je lahko mini doza strahu še vedno prisotna. In takrat je strah naš zaveznik. Saj nas takrat šele ščiti, namesto da nas blokira in ovira pri življenju.

 

Ko te je nečesa strah ali imaš odpor, je v prvih fazah pomembno, da to vseeno narediš. Pa kakorkoli že to narediš. Navadno si takrat bolj neroden in občutek je čuden, še vedno nelagoden.

 

In takrat je to trenutek, ko se moraš pohvaliti. Ker takrat je zate zmaga že to, da si sploh naredil. Najprej pa je treba, da sploh začneš.

Potem šele lahko začneš delati na tem, da se izboljšuješ in piliš.

 

ŽELIŠ VSEBINO RAJE POGLEDATI:

 

Če se ti je zdela vsebina zanimiva, se naroči na ta Youtube kanal, kjer vsak teden objavljam učinkovite in preproste rešitve za obvladovanje sebe, s pomočjo samohipoze, in vplivanje na druge, s pomočjo pogovorne hipnoze. Vesela bom, če video tudi povšečkaš. Če se ti zdi koristna, jo pošlji naprej… Napiši mi pod video, kateri so tvoji najpogostejši strahovi in kako se ti soočaš z njimi.

 

Adijo, se vidiva naslednjič,

Anja

 

 

 

Prijavi se na e-novice