KAKO OBVLADATI PREHUDO IN ‘NEOBVLADLJIVO’ SITUACIJO

Včasih se nam lahko zgodi, da uspešno zmanifestiramo novo službo. A takoj, ko se znajdemo v novi situaciji, ugotovimo, da nam ta izkušnja sploh ni všeč. Dojamemo jo kot stresno, neobvladljivo. In naša uresničena manifestacija, za katero smo si prej prizadevali, se izkaže kot nočna mora, ki smo si jo za nameček sami skreirali. Kaj pa zdaj?

Če se nam to pogosto pojavlja, je prvo vprašanje, ki se nam zastavlja, ali sploh hočemo ven iz takšnega začaranega kroga. Saj je to lahko pokazatelj, da je to naša osnovna nastavitev naše percepcije in dojemanja sveta, ne pa da je to pokazatelj situacije, v kateri smo se znašli. Še posebej, če smo se do zdaj pritoževali v vsaki situaciji.

Lahko pa se zgodi, da je res nova služba ali izkušnja, ki smo jo skreirali, zahtevna ali neustrezna za nas.

Karkoli že je, paničen odziv nam pri tem ne le da ne bo pomagal, temveč bo tudi otežil naše soočanje ali reševanje situacije. Ustvaril bo le začaran krog iz katerega bomo vse težje izstopili.

Zato je najbolj pametno izkoristiti neželeno situacijo kot priložnost za rast in učenje. (Ja, vem, da si ravno v takšni situaciji najmanj želimo še dodatnih lekcij in sprememb, saj se nam zdi, da nas že sama situacija izčrpava. A druge možnosti nimamo, če hočemo ‘preživeti’ in uspešno izstopiti iz kaosa.)

Ravno takšne izkušnje so priložnost, da še dodatno čustveno dozorimo, odrastemo ter prevzamemo odgovornost in nadzor nad svojim življenjem. Pa da nenazadnje preizkusimo vse te zakone privlačnosti.

Nekaj hitrih rešitev za blaženje izzivalne situacije:

  • Pomaga nam, da se zavemo, da imamo ne glede na zunanje okoliščine vedno lahko popoln nadzor nad svojim počutjem. (No, res pa je, da je potrebno nekaj treninga. A nekje je pač treba začeti. In vsak dan bomo boljši lahko le, če bomo s tem treningom začeli. Res je banalno, a vseeno je treba to izvajati, saj je premalo, če to vemo, pa ne vadimo.
  • Sami moramo znotraj sebe najti glas, ki nas bodri in vodi, namesto, da zgubljamo energijo za nenehno pritoževanje bližnjim, prijateljem in vsakomur, ki ima par minut časa.
  • (Če nam sprva ne gre, pomaga, da si predstavljamo, da svetujemo prijatelju, ki ima takšno težavo. Kaj bi mu rekli, da bi mu pomagalo.)
  • Poslužimo se lahko tudi tehnik, da nas v trenutku pomirijo (pa naj bodo to afirmacije, dihanje, meditacija in podobne vaje…)
  • Zelo pomembno je tudi, da, ko nam pridejo v ospredje obremenjujoče misli, redno preusmerjamo pozornost na stvari, za katere smo hvaležni. (Nenazadnje smo to službo ali izkušnjo zmanifestirali. Kar pomeni, da od tu naprej lahko manifestiramo naprej. Le da moramo biti odslej malo bolj natančni pri opisu zahtev. Ampak manifestirati moramo iz energije sproščenosti, zadovoljstva, hvaležnosti, sicer bomo znova pristali v mučni situaciji.)
  • Narediti je smiselno tudi oceno situacije: kaj so prednosti, kaj so slabosti, kaj je naš cilj, kako lahko to situacijo uporabim, da mi bo služila do teh dolgoročnejših, večjih ciljev.

To je le nekaj hitrih možnosti za blaženje takšnih mučnih situacij.

Če pa se nam to pogosto dogaja, pa je smiselno, da razmišljamo o bolj poglobljenih metodah za reprogramiranje podzavestnih vzorcev oziroma rešiti težavo pri korenini (na primer s hipnozo).

Izgovor, da zdaj pa res nimamo časa, ne pije vode, saj si moramo ravno v tej situaciji zdaj vzeti čas.

V vsakem primeru pa je zdaj čas, da to kar vemo iz teorije, končno začnemo tudi prakticirati. In če kaj, so ravno takšne situacije najbolj glasen klic k temu.

 

Prijavi se na e-novice