TO NAS LAHKO OVIRA PRI MEDITACIJI

Ko sem se pred davnimi leti prvič srečala z meditacijo, sem imela okoli tega ogromno dvomov. Zdelo se mi je, da je ne izvajam pravilno, ker se mi v primerjavi z izkušnjami, ki so jih opisovali drugi, premalo ‘dogajalo’. Drugi so poročali o najrazličnejših vizijah, ki so jih videli med meditacijami, pri meni pa je bila samo čisto navadna, črna tema. Hmmm…

Po določenem času se mi je po eni od močnejših meditacij posvetilo: seveda, da ne vidim slik med meditacijo, če pa je moj primarni način zaznavanja sveta očitno kinestetičen. Sprva sem bila kar malo ‘razočarana’, saj se mi je zdelo, da je to najtežja oblika za dešifriranja sporočil iz energijskega, podatomskega sveta. A kmalu sem ugotovila, da to niti ni tako slabo, saj če si na primer vizualni tip in v meditaciji dobiš neke slike, simbole in vizije, si jih ravno tako ne moreš dobesedno razlagati, saj predstavljajo metaforo in ne dobesedno sporočilo.

Na poti spoznavanja z meditacijo sem vsekakor preko lastne izkušnje občutila njene koristi v vsakdanjem življenju. Opažala pa sem tudi, da različne osebe pri vodenju v meditativno stanje, uporabljajo različne zgodbe. Prav tako sem imela priložnost videti pasti, ki jih tudi meditacija vsebuje, kljub številnim prednostim.

Največjo past lahko predstavlja odzemljenost in zmotna predstava, da je v življenju dovolj, če samo meditiramo, stvari pa se bodo potem same uredile. (Ja, nekatere se itak uredijo, če meditiramo ali ne. A večina naših zastavljenih ciljev potrebuje tudi aktivno delovanje z naše strani.)

Zato sem začela razmišljati, kaj je pravzaprav

NAMEN MEDITACIJE, TRANSA, THETA STANJA, ČUJEČNOSTI, SANJARJENJA:

  • Polnjenje baterij in sprostitev – to je prvi pomemben namen, saj nas meditacija vsekakor sprosti, pomiri, če smo napeti, posledično izboljša naše razpoloženje. In to je zelo pomemben element v sodobnem življenju, ki je zaradi tempa, količine informacij in senzornih dražljajev tako intenziven.
  • Krepitev fokusa – na drugi strani najširše možne zaznave ‘vsega’, nam meditativno stanje omogoča, da svoj fokus usmerimo na natančno določene ideje. Lahko si predstavljamo kot rezilo ali puščico, ki tako skoncentrirano pridobi veliko moč. Bolj kot imamo močan fokus, močnejši ustvarjalci lahko postanemo. Tako v običajnem ‘budnem’ stanju, kot v meditaciji (ki je v tem primeru usmerjena že h kreaciji).
  • Urjenje vizualizacije – naslednja stopnja, ki jo moramo pogosto zavestno razvijati v meditaciji je trening vizualizacije. Kar pomeni, da to na kar se fokusiramo, tudi poskušamo videti na našem ‘notranjem ekranu’. Podobno kot se nam v sanjah prikazuje v obliki filma. Kajti zopet: bolj živo kot si lahko predstavljamo ideje znotraj svojega uma, močnejši magnet imajo za realizacijo v zunanji realnosti. (Če mi ne verjamete, lahko tudi poskusite!)
  • Krepitev domišljije – domišljija je bolj pomembna kot ji dajemo priznanje. In kot otroci smo bili vsi zelo obdarjeni z njo. Potem pa na žalost večini zakrni, saj smo vzgajani v smeri, da je domišljija ‘kar nekaj’, da je nerealna, da je to domena, ki se resnim odraslim ne pritiče. A izkaže se, da so z njeno pomočjo ustvarjali najbolj inteligentni vizionarji, pionirji, izumitelji, napredni misleci… Če imamo zavrto domišljijo, jo moramo najprej zbuditi, da bi lahko ‘zajezdili’ svoje polne kreatorske moči.
  • Kreacija, manifestacija – pa je sklepna in najbolj pomembna točka, ki nam omogoča najbolj napredno obliko realizacije našega življenja. Saj lahko najbolj natančno ustvarjamo življenje, kot bi si ga želeli. Pozor: to ne pomeni, da lahko nadziramo našo zunanjo realnost 100-odstotno. Nadziramo pa lahko naše odzivanje na dane okoliščine. Nekatere ‘sestavine’ (okoliščine ali izkušnje) so del naše določenosti, ki nam pritičejo v izkušnjo, a drugi del (ki je še vedno zelo obsežen) lahko poljubno izbiramo.

Zakaj sem zgoraj uporabila besede – meditacija, trans, theta stanje, čuječnost, sanjarjenje – kot sopomenke?

Ker na nek način gre za sopomenke. In v tem se skriva največja skrivnost meditacije. Največji cilj meditacije je, da jo lahko uporabimo za kreacijo. To pa je najbolj učinkovito, kadar to počnemo direktno iz svoje podzavesti in ne iz zavestnega uma. Najbolj celostno pa v podzavest lahko vstopimo, ko smo v stanju transa, ko je naš kritični um izklopljen.

To stanje lahko tehnično poimenujemo tudi theta stanje. Gre za možganske valove, ki pokažejo nihanje s frekvenco med 4 in 7 Hz, če jih merimo z elektroencefalogramom ali EEG. To je stanje, ki ga zagotovo vsaj 2-krat dnevno naravno preidemo zjutraj in zvečer v postelji, ko prehajamo med spanjem in budnostjo.

V trans ali meditacijo pa lahko vstopimo tudi z odprtimi očmi, s treningom čuječnosti, med sanjarjenjem ali med ustvarjanjem, ko je naš logični ali kritični um ‘ugasnjen’, močno pa je aktivirano naše čustveno telo.

To je hkrati stanje, ki ga nekateri imenujejo tudi stanje, ko smo najbližje božanski energiji enosti.

Bolj ko treniramo meditacijo in ostale omenjene oblike ‘ugašanja’ kritičnega uma, hitreje lahko dosežemo to stanje skoraj na ‘ukaz’. In posledično lahko povečamo naše kreatorske moči.

ZMOTE GLEDE STANJA UMA V MEDITACIJI

Sčasoma pa sem prišla tudi do tega, da pri meditaciji ali transu ne gre za to, da sčistimo um, ampak da manj analiziramo – da izklopimo logični um ali ga prelisičimo, da se sam preda. Torej pri meditaciji ni ključno, da smo brez misli, kot nekateri učitelji meditacije radi povedo. Kar je mene v mojih začetkih hkrati zelo zaviralo, saj se nisem mogla popolnoma znebiti misli in sem se zato začela zapletati v to. Poleg tega sem bila na koncu čisto zafrustrirana, saj sem mislila, da ne znam meditirati.

Ključno je, da misli prepoznamo in se ne ‘obesimo’ na njih ter gremo naprej kot da zdaj preprosto niso pomembne. Lahko pa nam celo pomagajo, da tonemo globje v sproščenost, a le da jim pustimo, da gredo mimo nas naprej svojo pot. Podobno kot če bi opazovali oblake in se ne bi na nobenega navezali temveč jim le pustimo svobodo. To lahko treniramo ob vsaki meditaciji in hitro bomo opazili, da lahko dosegamo večjo stopnjo sproščenosti kot prej.

Fokus je v resnici za trans najbolj pomemben. Gre za stanje močnega, a mirnega in sproščenega fokusa. Lahko bi rekli tudi, da gre za zavedanje in prepoznavanje misli ter za lastno izbiro, na katere se želiš osredotočiti in ignoriranje tistih, ki jih ne želiš.

Takšno stanje pa je primerno za reprogramiranje našega uma. Za prepoznavo in brisanje omejujočih prepričanj in njihova zamenjava z opolnomočujočimi. Ali pa za kreacijo in ‘predogled’ želenih izkušenj.

RAZSVETLJENJE LAHKO ČISTO PREPROSTO DOSEŽE VSAK, (KI TRENIRA)

Skrivnost razsvetljenja je tako dosti bolj preprosta, kot si mislimo. Kajti razsvetljenje je v resnici mostrstvo v obvladovanju svojega uma in zavestno bivanje med transom, čuječnostjo in lasersko streniranim fokusom. Nato pa se moramo le še zelo dobro zverzirati v igri PRETVARJANJA.

Če znamo želene občutke in izkušnje mojstrsko ‘preddoživeti’ (si jih tako živo pričarati v domišljiji, nato pa jih ‘spustiti in se odvezati’ od njih, bomo začeli misliti in čutiti skladno z njimi, kot da so že uresničene. Poosebili bomo skladno držo in navade. Skrivnost pa je kot vedno v redni vaji!

Trenirati moramo naše ‘sanje’ vsak dan v meditaciji, dokler se ne bomo tako uravnali z njimi, da jih bomo tudi živeli v živo.

UTILIZACIJA MEDITACIJE = VIZUALIZACIJA, EMOCIONALIZACIJA, AFIRMACIJA

AKTUALIZACIJA = V BUDNEM STANJU

Želim vam, da vam moje ugotovitve odprejo novo dimenzijo meditacije. In vam prinesejo ogromno uresničenih kreacij, kot so jih tudi meni.

Prijavi se na e-novice