ODNOSI SO V OSNOVI TRGOVINA Z IDEJAMI IN INTERESI

Vsak si želi dobro razumeti z drugimi. A praksa kaže, kot da nam odnosi ne gredo najbolje od rok. Kar pomeni, da se imamo na tem področju še veliko za naučiti in postoriti. Še posebej, ker nam je to ena najpomembnejših stvari in ker so konflikti oziroma nerazumevanje med ljudmi največji vir nezadovoljstva v življenju. Da bi lahko to področje uspešno izboljšali, moramo poznati temeljne principe, ki se skrivajo v ozadju odnosov.

ŽELIŠI PRISPEVEK RAJE POGLEDATI

Temelj odnosov je izmenjava interesov in idej. Torej gre na nek način za trgovino z idejami in interesi. Zato smo vsi ljudje na nek način politični (eni bolj, drugi manj) – tako pač je, če si priznamo ali ne in če nas to jezi ali ne. Vsak lahko preveri pri sebi in če je pošten lahko sam ugotovi, da je to res.

Skupni interes vseh pa je zagotovo, biti ljubljen oz. biti sprejet. A kljub temu ima čisto vsak od nas svoje predstave, kaj mu to v praksi pomeni. Čeprav smo si v osnovi podobni in si vsi želimo ljubezni in ugodja, pa smo vsak svoja unikatna mešanica tega, kaj nam biti ljubljen vsebinsko pomeni v našem materialnem, fizičnem svetu. Različne dejavnosti, izkušnje, stvari prinesejo različnim ljudem veselje.

Čisto vsak človek pa ima tudi svoje omejitve, do kje je pripravljen iti, česa pa se ne bi šel. Vedno pridemo na nek ‘črn in siv teren’, ki je za nekoga lahko sporen ali delno sporen, za nekoga pa je to isti ‘teren’ nekaj popolnoma običajnega. (Že če pogledamo primer nudizma in nudističnih kampov.)

Ključ dobrih odnosov je, da se znamo uskladiti glede skupnih interesov, glede meja in glede sprejemanja oziroma vsaj dopuščanja tudi tistih delov drugih ljudi, ki niso popolnoma identični ali skladni z našimi.

Kot največji izziv se običajno izkaže zdravo postavljanje mej drugim. Saj tega nismo naučeni. Skozi naša življenja smo bili največkrat priča odnosom, kjer so bile meje zelo raztegljiv pojem, dokler določena oseba ni bila že tako stisnjena v kot, da je počila že zaradi ene banalne malenkosti. Vsi prisotni pa so se samo čudili, saj nikomur ni bilo čisto jasno, kaj se dogaja. In ta vzorec se je ponavljal in ponavljal.

Še posebej je to pogosto v odnosih, kjer pravijo, kako čudno, da sta šla dva narazen, saj sta se tako lepo razumela in nikoli se nista prepirala.

Na drugi strani pa so odnosi, kjer vedno eden zajeda drugega, drugi pa se jezi, a ta folklora ostaja nespremenjena. Kot kaže obema na nek način tako ustreza (čeprav se morda občasno jezita), saj živita v nesorazmerni simbiozi, v kateri ima vseeno vsak nekaj od tega.

Kar kaže na to, da so naši odnosi na nek način zelo skrajni, lastniški ali odvisniški. Partnerja ali prijatelja ali starši v odnosu do otrok si drug druge lastijo in so odvisni drug od drugih. Pogosto se dogaja tudi, da je nekdo bolj dominanten glede vsiljevanja ideologije, ki velja v tej skupnosti, ostali pa jo morajo brezpogojno sprejeti (pa četudi na skrivaj počnejo stvari drugače). V takšnih odnosih ni prostora za sprejemanje drugačnosti. Nasprotno, vsaka drugačnost je lahko napadena ali izsmejana.

In če/ko pride do točke preloma, ko stvari ne gredo več tako naprej, ker se nekdo znotraj odnosa ‘zlomi’ ali ima preprosto dovolj, potem se manj dominantna oseba pogosto sreča z vprašanji:

 • kdo pa sploh sem jaz,
 • kaj so moje potrebe, vrednote, cilji,
 • kaj so moje meje…

Zato je za dober odnos pomembno, da je čisto vsak posameznik ozaveščena oseba, ki ima najprej dobro razdelan odnos sam s sabo. Da se nauči najprej komunicirati s sabo. Saj le preko komunikacije s samim sabo lahko spozna sebe oz. se začne spoznavati. Da se zna na eni strani motivirati, sam sebe voditi in prižigati iskro strasti (tako do življenja kot v samih senzualnih in seksualnih užitkih). Na drugi strani pa zna tudi sam sebi postavljati meje.

Dobri odnosi tako pomenijo:

 • da znamo poskrbeti zase,
 • da znamo skomunicirati svoje želje,
 • da zrelo postavimo tudi svoje meje,
 • da znamo poslušati drugega,
 • da znamo sprejeti in razumeti tudi nekaj, kar je izven naših interesov in pogledov,
 • da se znamo prilagoditi,
 • da smo sposobni narediti nekaj za drugega, če si to želi,
 • da ne zamerimo, če ima nekdo drugačen pogled ali interes (in nam v določenem trenutku ne ustreže),
 • da znamo biti tudi ranljivi in če v odnosu ugotovimo, da imamo nekje težavo, da smo pripravljeni osebnostno rasti in se razvijati…

 

Naslovna fotografija: Pexels

Prijavi se na e-novice