PRISEGAŠ NA ISKRENO ALI PREPRIČLJIVO KOMUNIKACIJO?

Priznali ali ne. Nam je všeč ali ne. Mi živimo v družbi, kjer se vzpostavlja hierarhija. Ki je značilna tudi v živalskem svetu.
Živimo tudi v svetu na eni strani tesnejših, pristnejših odnosov. In na drugi strani profesionalnejših, bolj distanciranih odnosov.
Kdor bolje obvlada tehnike strateške in prepričljivejše komunikacije, vodi igro.
Živimo v svetu, kjer smo obdani z bolj ali manj etičnimi, moralnimi ljudmi.

Preživetje ni perfekcija
A za življenje nam je pomembneje preživeti kot ustvariti perfekcijo morale, etičnosti, 100-odstotnih odprtih kart.
Največja stopnja iskrenosti in odprtosti je pomembna do sebe. Nato do bližnjih. Po zunanjem krogu pa sta pomembni spretnost in tudi diplomacija.
V vsakem primeru pa je dobro prepoznavati svoje cilje, prednosti in slabosti in čim bolj iskreno delovati v skladu z njimi.

Pri iskrenem prepoznavanju svojih prednosti in slabosti pa je prav tako dobro biti pozoren na past, kajti če hočemo biti ‘puritanci’, se bomo ujeli v past, ko bomo hoteli vzdrževali isto cono udobja oz. obstoječe realnosti.

Izkoristimo pristranskosti za komuniciranje novega pogleda na realnost
Če pa želimo v življenju to presegati in širiti svoj razcvet in napredek, pa nam koristi, da v neki točki malo več fokusa usmerimo na prednosti in vero vase.
V tem primeru pomaga, da izkoristimo svojo pristranskost (ki bi v vsakem primeru bila aktivno na delu, ker je takšna narava naših možganov, če nam je všeč ali ne) za videnje realnosti v lepši luči. In že komunicirati to zgodbo iz nove realnosti.
Marsikdo bi to morda imenoval laž. A dejstvo je, da se moramo ‘prevarati’ na nek način, da bi to doživeli.
Vedno smo v odnosu s sabo in drugimi. In tu je pomembno ravnotežje. Če smo v kateri koli skrajnosti, to ne bo podpiralo ravnotežja. Kar pa življenje v svoji osnovi je – ravnotežje.

Igranje odprtih kart nas osiromaši
In ja: družba nam bo govorila, da moramo biti iskreni in mi bomo to morda razumeli, da pomeni igrati odprtih kart in da moramo vse povedati.
A če bi to naredili, bi prizadeli veliko ljudi – kar ni več domena čustvene zrelosti.
Morda bi se večkrat po nepotrebnem zapletali, namesto da bi varčevali z energijo. Začeli bi se po nepotrebnem argumentirati za svoj prav, medtem ko bi nam bolj koristil mir.

A dejstvo je, da je za uspeh potrebna določena stopnja zvitosti, pretkanosti, visokoletečnosti, diplomacije, strateškosti, ekonomičnosti, čustvene zrelosti.
In kdor bo to zanikal, si tega le ne želi priznati ali tega še ni ugotovll in še ni dosegel svojega uspeha ali pa nas želi zavesti, da bi se potem okoristil z nami. Največkrat bo to oseba, ki je narivna ali oseba, ki je spreten manipulator in si ne želi dodatne konkurence :).
Realna, uravnotežena, zrela, uspešna oseba, ki vam želi dobro, vam bo povedala pošteno in trezno, tako da vam bo pomagalo v življenju.

Več o strateški, prepričljivi komunikaciji na BREZPLAČNEM WEBINARJU: PREPRIČAJ KOGARKOLI – zvito, ne na silo!

PRIJAVE NA https://anjahorvatjeromel.com/brezplacni-webinar-prepricaj-kogarkoli/

 

Naslovna fotografija: Pexels

Prijavi se na e-novice