V ŽIVLJENJU NI PAMETNO VSEGA POVEDATI IN BITI KOT ODPRTA KNJIGA

V življenju ni pametno vsega povedati in biti kot odprta knjiga.

Ali z drugimi besedami: dobro je biti taktičen, prebrisan! (Kar ni enako biti neiskren!)

To le pomeni, da je treba navzven komunicirati zelo strateško – zrelo, sproščeno in hkrati ciljno usmerjeno.

Čisto preveč smo navajeni delovati ‘otroško’, da bruhamo ven, kar nas v danem trenutku muči. Navadno to breme ‘spljuvamo na prvega’, ki pride mimo, ali pa poiščemo nekoga, ki nam ponudi ramo za jokanje.

Morda nam tako vedenje nudi kratkotrajno olajšanje, a to ni pot do želenih rezulatov oz. doseženih ciljev. Ta vodi skozi sočutnost, skromnost, dostojanstvo, strpnost, zrelost, razumevanje, umirjenost, a osredotočnost na svoj cilj.

Za večino to morda pomeni 180-stopinjsko zamenjavo svojega odnosa, drže, delovanja. To kar so prej uprabljali, ponujali, kultivirali se obrne na glavo.

To pomeni, da boste kot spretni, strateški komunikatorji v pogovorih potegnjeni nekoliko nazaj (v primerjavi z neobrzdano ‘otroško’ komunikacijo), a zelo zreli, strpni, spoštljivi, ljubeznivi, srčni, navdihujoči, strateški v iskanju svoje priložnosti.

Hkrati se boste začeli bolj zavedati, da ste kot orodje, ki ste ljudem na voljo, vendar za ceno uravnoteženega kompromisa, v katerem s sogovornikom (ali sogovorniki) skupaj najdete rešitev, da so zadovoljeni interesi obeh ‘strani’ – ali še bolje rečeno: vseh vključenih.

To pomeni tudi, da se boste kot strateški komunikatorji (mojstri prepričevanja) odslej začeli bolj zavedati svoje cene in jo boste vse bolj ponotranjali ter se boste hkrati zavedali tudi svojih meja. To pa bo naredilo konec slabi volji zaradi občutka, da vas drugi izkoriščajo ali imajo za ‘tepčka’.

Uspešno boste znali ponuditi svoje usluge ali rešitve, a boste znali iz nevtrale in odločnosti hkrati skomunicirati spoštovanje svojih vrednot ali standardov.

Dobili boste nov pogled na komunikacijo. Ugotovili boste namreč, da nam ‘etiketiranje’ drugih in delitev na naše in vaše ne koristi. Kajti ta star način dojemanja nas omejuje in nam preprečuje spoznavanje in razumevanje različnih pogledov, ki jih imajo naši sogovorniki.

Bolje je, da se odpremo za različne vidike in ideje ter iščemo načine, kako jih lahko vpnemo ali povežemo z našimi vizijami in cilji.  

Smiselno pa je, da smo pri tem moralni (da ne krademo, da upoštevamo meje drugega, da ne posegamo agresivno v druge). Kdor pa bo strateško, prepričevalno komunikacijo vseeno uporabljali za slabe namene, ga bo v vsakem primeru to na neki točki dohitelo: ali si bo uničil odnose oz. zgradil slabe ali bo dobili ugled nezaupanja vredne osebe.

 

Foto: Pexels

Prijavi se na e-novice