VERA V OZDRAVITEV ZDRAVI, PRAV TAKO VERA V ZDRAVILO ZDRAVI

Noro, kakšno moč imajo prepričanja in verovanja. Zato zaslužijo, da se o njih podučimo, da jih lahko uporabimo v svoj prid!

Besedo ‘vera’ pogosto povezujemo z religioznimi verovanji, ki zajemajo verovanje o obstoju neke druge ‘strani’ ali sfere, od koder naj bi prišli in se tja vrnili. Prav tako o verovanju v boga (neko višjo ‘inštance’), ki naj bi bila vsemogočna. H religioznem verovanju pa sodijo tudi rituali, s katerimi naj bi ta verovanja celo dodatno častili in jih s tem krepili.

Iz tega lahko izluščimo: da vera pomeni, da verjamemo v nekaj, česar še nismo sami doživeli, zato ne moremo biti zares prepričani, ali je resnično, a kljub temu verjamemo.

Če se pretirano ‘obesimo’ na besedo vera v povezavi z religijo, pa zamudimo priložnost razumeti kakšen mehanizem je samo verovanje v resnici.

Verovanje je torej prepričanje, ki je zapečeno v našo podzavest in vanj verjamemo, brez predhodnih dokazov. Prepričanje pa je mogoče zgraditi tudi na podlagi izkušnje. To pomeni, da o nečem nismo razmišljali, potem pa smo to doživeli, zato v to verjamemo in hkrati vemo, da je bilo resnično.

Torej prepričanja so umska zanka (začaran krog), kot v primeru kokoške in jajca. Prav tako prepričanja lahko nastanejo iz zunanje izkušnje kot tudi iz notranje ideje.

A ker poznamo mehanizem, ki omogoči graditev prepričanj, lahko ugotovimo, da smo ogromno prepričanj zgradili prek ‘sposojenih’ informacij, v katere smo najprej verjeli, brez lastne izkušnje, ko so nam to povedali bližnji. Nato smo to prepričanje ponavljali, dokler nismo prišli do lastne izkušnje. Ta je prepričanje še okrepila in vera v posamezno prepričanje se je še utrdilo.

Malo ljudi pa verjame, da lahko ta mehanizem tudi zavestno uporabimo v obratni smeri: če želimo nek rezultat, moramo najprej verjeti, da to zmoremo doseči. To pomeni, da potrebujemo prepričanje, ki to zatrjuje (afirmira).  Prepričamo pa se lahko sami s samohipnozo ali s pomočjo hipnotizerja ali s pomočjo vizualizacije (kot to pogosto uporabljajo športniki)…

Potrebujemo le novo prepričanje (afirmacijo), ponavljajoče pred-doživljanje tega prepričanja skozi vizualizacijo, čim večje število ponovitev ter tudi konkretno delovanje v smeri prepričanja v fizičnem svetu.

Vera in prepričanja

Vera in prepričanja

Naslovna fotografija: Pexels

Prijavi se na e-novice