VES SVET JE PRIVID IN KAKO LAHKO SPREMENIMO POGLED NA SVET

Zagotovo ste že slišali, kaj pomeni nauk stare indijske tradicije, da je svet iluzija oz. maya kot rečejo. A česa nas ta modrost uči, kar lahko uporabimo za bolj srečno in uspešno življenje?

Po staroindijski tradiciji se maya (iluzija ali privid) nanaša na našo realnost, ki nas obdaja ali se v njej nahajamo. To modrost pa lahko primerjamo z metaforo iz nevrolingvističnega programiranja, ki pravi “zemljevid ni teren”. Kaj to pomeni?

Predstavljamo si lahko tako, da je na primer neka površina naša temeljna realnost. Ko pa naredimo zemljevid te površine, pa izberemo le njene manjše dele. Tiste, ki se nam zdijo najbolj pomembni, druge pa spustimo.

Podobno se dogaja z našim dojemanjem realnosti, ki nas obdaja. V zavest prenesemo le del vseh dražljajev, ki jih zaznava naša podzavest.

Zato naše dojemanje realnosti lahko primerjamo z zemljevidom, v primerjavi s celotnim terenom, površino, ki jo ta zemljevid povzema. Nekateri zemljevidi imajo morda kot točke označene gostilne, ki se nahajajo ne tem območju, drugi imajo morda bencinske postaje, tretji zanimive kolesarske destinacije, četrti spet nekaj drugega in tako naprej.

A kljub temu celoten teren skriva vse to in še marsikaj več. Prav tako je selektivno tudi naše dojemanje relanosti. Zato v zavest pridejo le dražljaji, ki so skladni z našimi podzavestnimi prepričanji, vrednotami, preferencami, cilji.

Zakaj je to dobra novica?

Če imamo popačen zemljevid (dojemanje relanosti), lahko spoznamo, da lahko obstajajo še drugačni pogledi. To pa pomeni, da ga lahko spremenimo.

Torej če je ves svet iluzija, je vprašanje, ki se ob tem poraja, kakšno iluzijo želimo videti, doživljati.

Želim vam lep pogled na svet!

 

 

 

Prijavi se na e-novice