KAKO OHRANITI DUŠEVNO ZDRAVJE V POPLAVI NEZDRAVIH INFORMACIJ?

Anja Horvat Jeromel_info dieta 2

Nemogoče je uživati slabe, nekakovostne in zasvojljive informacije/vsebine in biti uspešen! Ja, prav ste slišali. Imamo namreč zdrave in nezdrave informacije. In te so kot hrana za naš um. Zrave informacije oblikujejo zdrav um. Zdrav um pa nam omogoči dobro počutje in samozavestno ter pogumno uresničevanje naših sanj.

 

Uživanje zdrave hrane je prava mala malica v primerjavi z uživanjem zdravih informacij.

Kar se hrane tiče, imamo vsaj že v mezincu, kako pomembno je, kaj je zdravo in kaj pregrešno. Saj že na vsakem koraku ptički čivkajo o tem.

Kaj pa so zdrave informacije in kako se zdisciplinirati za njihovo uživanje v poplavi nezdravih in zasvojljivih informacij ter kako te nezdrave informacije vplivajo na naš um in psiho, pa je večja neznanka in zagonetka.

Le redki vedo, da imamo poleg prehranske piramide, tudi vsebinsko piramido. Ta nam pokaže, katere informacije naj bi uživali v izobilju in katere so v špici, rezervirane v zelo omejeni količini za redke priložnosti.

Ampak, danes bomo popravili ta manjko in se opremili s temi pomembnimi informacijami. Ki jih izveš vsak čas.

 

Dobrodošli v moji družbi, kjer tedensko preučujemo in spoznavamo različne recepture za obvladovanje sebe, svojega uma, večanje samozavesti, uresničevanje svojih ciljev, s pomočjo hipnoze, samohipnoze na eni strani. In povečevanje našega vpliva na ljudi, s ciljem izboljšanja odnosov, komunikacije, s pomočjo pogovorne hipnoze. Čeprav ne znam brati misli, slutim, da te zanimajo omenjene vsebine, zato se naroči na ta Youtube kanal. In označi tudi zvonček, da boš na tekočem, ko objavim nov video.

 

Če tudi ti opažaš, kako zasvojljiva zna biti ta sodobna tehnologija, in si želiš dobiti več nadzora nad informacijami ali vsebinami, ki jih spuščaš v svoj um, potem ti prav pridejo današnji nasveti.

 

Lahko bi rekli, da smo kar v vojni s poplavo nezdravih informacij. V vojni zato, ker nas na vsakem koraku bombardirajo številne informacije, skrbno oblikovane s ciljem, da zadržijo čim več naše pozornosti, in manj s ciljem, da nas kakovostno informirajo.

 

Kot pomisli veliko ljudi, da bi ta izziv najlažje rešili, če bi se izklopili iz vsega tega infokaosa in preprosto vtaknili glavo v pesek (kar je ena od teženj našega uma, kot smo govorili v zadnjem videu). A za vse, ki želimo držati neko ravnovesje in aktivno vstopati v svojo zunanjo realnost ter jo sooblikovati, je to nerealno. Saj je pomembno ostati dobro informiran. Kar pa je mogoče tudi na način, da se izognemo nekakovostnim informacijam.

 

Ta poplava informacij namreč ni problematična, če jo znamo ustrezno obvladovati, saj ima vsak od nas moč, da izbere katere informacije ali vsebine bo spustil vase. Zato je morda bolje, da na informacijsko poplavo gledamo z bolj pozitivnega zornega kota in si predstavljamo, da gre za informacijsko priložnost.

 

Tako se bomo lažje usmerili na to, da najdemo načine, kako smo lahko bolj optimalno organizirani, selektivni in zavestni pri izboru in konzumiranju kakovostnih vsebin. Naše metode so pri tem lahko tudi različne, saj so tudi naše potrebe in narava delovanja različne. Predvsem moramo biti potrpežljivi in iznajdljivi, da najdemo najustreznejšo, ki jo bomo razvili spotoma.

 

Vse oblike zdrave ‘informacijske diete’ pa imajo skupni temelj: zmerno, premišljeno in disciplinirano uživati kakovostne informacije, da nam zagotovijo pravo informiranost, uravnoteženost in opolnomočenost.

 

Če želimo v svoj um vnesti kakovostno ‘informacijsko hrano’, se moramo dobro in zavestno organizirati, da nas ne dobi v svoje kremplje sodobni tempo, ki si na vsakem koraku prizadeva ukrasti našo pozornost in nas programirati v skladu s svojimi vizijami in cilji, ki pa niso naši. Zato je to ena od ključnih bitk, ki jo moramo zmagati – naš fokus mora biti trdno v naših rokah. Kar pomeni, da moramo v vsakem trenutku zelo dobro vedeti, kam moramo usmeriti našo pozornost. To nam lahko uspe z dobrim poznavanjem stanja na trgu in z ustrezno organizacijo naših dnevnih navad na področju konzumiranja vsebin.

 

ZDRAVA UPORABA TEHNOLOGIJE IN KONZUMIRANJA INFORMACIJ SE RES SPLAČA, SAJ PRINAŠA OGROMNO POZITIVNIH KORISTI.

Med temi so:

 • večja motivacija
 • večja samozavest
 • boljša produktivnost
 • boljša koncentracija in posledično boljše ustvarjalne sposobnosti
 • opremlja nas tudi z boljšo kritično presojo, katere informacije so resnične ali za nas pomembne in uporabne, katere pa nas želijo zavajati
 • omogoča nam uspešno doseganje življenjskih ciljev, uspehov in občutek izpolnjenosti
 • zagotavlja nam tudi večjo osebnostno rast in povečuje pozitivno razmišljanje, zmožnost empatičnosti ali razumevanja drugih
 • posledica tega so tudi boljši in trdnejši odnosi, ki jih gojimo z drugimi
 • boljše komunikacijske spretnosti
 • izboljša naš celoten življenjski slog, saj nam prihrani kar nekaj dodatnih ur, ki jih lahko izkoristimo za pestrejšo realno izkušnjo, ki je tudi največja učiteljica in nas obogati tudi z modrostjo in čustveno zrelostjo
 • poveča naše gibanje in pozitivno vpliva na naše telesno zdravje
 • vsebina, ki jo uživamo, postane bolj usmerjena na našo prihajajočo vizijo; naš fokus pa ostane osredotočen na stvari, ki imajo bolj neposreden vpliv na naše življenje
 • zato se začnemo bolj veseliti aktivnosti in nalog, ki nas čakajo tekom dneva, ter jih bolje opravljati; kar nam prinese še več zadovoljstva, uspehov in dosežkov
 • poveča zavedanje naše odgovornosti glede delovanja v zunanjem svetu, zato lahko na pozitiven način prispevamo k lokalnemu in širšemu družbenemu udejstvovanju
 • skratka omogoči največjo možno stopnjo samouresničenja

 

Pa poglejmo

5 SMERNIC  KAKO ZAUŽITI JAGODNI IZBOR VSEBIN, KI BODO IMELE NAJBOLJŠI VPLIV NA NAŠ UM, NA NAŠE ŽIVLJENJE – PREDVSEM NA POČUTJE IN DOSEŽKE

 

 1. POSEGAJMO PO KAKOVOSTNIH INFORMACIJAH IN VSEBINAH

Kot obljubljeno v uvodu, vam razkrivam informacijsko piramido.

Vsebinska piramida Faris Yakob

Vsebinska piramida Faris Yakob

Faris Yakob je razvil prehranski piramidi podobno tabelo, ki pa je osredotočena na tip informacij, medijev, vsebin. Mediji, ki so na dnu piramide, podobno kot v prehranski piramidi, predstavljajo kakovostne vsebine, ki jih moramo zaužiti največ. Med temi so knjige, umetniška dela, povezovanje z ljudmi okoli nas… Te res zahtevajo aktivno udejstvovanje, a nas bolj navdihnejo, izpolnijo in nam povečajo samozavest.

Tiste na vrhu piramide pa so najbolj škodljiva izbira in jih zato čim bolj omejujemo, saj izkrivljajo naše razumevanje sveta in ustvarjajo večjo polarizacijo o naših idejah in prepričanjih z drugimi ter nas postavljajo v črno-bele dialoge. To spodbuja večjo emocionalnosti, ki je žal usmerjena v negativno smer: od panike, depresivnosti, anksioznosti, jeze ipd., kar vpliva na našo samopodobo in naše ustvarjalne sposobnosti. Med te vsebine sodijo predvsem družbena omrežja in instant novice.

 

 1. PREVLADUJEJO NAJ VSEBINE S POZITIVNIM ČUSTVENIM UČINKOM

Sodobna tehnologija omogoča, da praktično v živo spremljamo vse najbolj aktualne, ogrožajoče in škandalozne dogodke. Zato nas novice večinoma navdajajo z občutki strahu in negotovosti. Družbena omrežja pa nas navdajajo z občutki nesamozavesti, zavisti, ljubosumja, napetosti… Vse te vsebine zelo vlečejo našo pozornost, zato je potreben zavesten vsakodnevni trening, da se jim izognemo in ne kliknemo nanje. S tem si naredimo veliko uslugo in treniramo moč lastne volje. Vplivamo pa tudi na prihodnjo ponudbo vsebin, ki jo mediji uravnavajo v skladu s povpraševanjem.

V vsakem trenutku pa so nam na voljo tudi vsebine, ki nam vzbujajo pozitivne občutke. Vsekakor je dobro, da poskrbimo, da bo naša informacijska hrana vsebovala tudi nekaj takšne z elementi humorja.

Nevroznanstvene raziskave kažejo, da našo pozornost vedno pritegnejo takšne informacije, ki še okrepijo naše obstoječe in prevladujoče čustveno stanje. A tega vedno lahko spremenimo, ko to ozavestimo in se osredotočimo na novo vizijo.

 

 1. OHRANJAJMO ZDRAV SKEPTICIZEM OB UŽIVANJU VSEH INFORMACIJ

Pri uživanju informacij se moramo tudi trenirati v razvijanju kritičnega razmišljanja. Pomaga, da se zavedamo, da ima vsaka zgodba več plati, s katerih je lahko osvetljena. To nam omogoči, da lahko vsebine ali novice spremljamo z nekaj distance, saj večina medijev vsebine predstavlja poenostavljeno, enostransko in napihnjeno.

Če se zalotimo, da informacijam večinoma pritrjujemo, je morda čas, da našim možganom predstavimo še kakšen nov zorni kot.  Nekaj časa rezerviramo praznega, brez uživanja informacij, saj nam to omogoči čas za razmislek in postavitev prej sprejetih informacij v kontekst lastnih prepričanj, vrednot in ciljev.

 

 1. DOLOČIMO SI ZDRAVO DNEVNO DOZO INFORMACIJ

Pomembno je, da si čas, ki ga preživimo v konzumiranju vsebin, ustrezno omejimo – tako na dnevni ravni kot na ravni konzumiranja posamezne vsebine. Smiselno je tudi, da se vsaj uro ali dve pred spanjem izklopimo od spremljanja digitalnih vsebin. Predvsem pa, da izklopimo vse medije z najbolj škodljivim učinkom na naše razpoloženje, kot so novice in družbeni mediji. Namesto tega se raje pogosteje sprostimo ob dobri knjigi ali si privoščimo klepet z družinskimi člani.

 

 1. PROAKTIVNO KONZUMIRANJE INFORMACIJ

Koristno je, da si informacije, ki jih uživamo, načrtno sestavimo, da bodo čim bolj v skladu s prej omenjeno vsebinsko piramido – glede na naše specifike in potrebe. Pomembno je tudi, da vključimo čim večjo raznolikost virov informacij, kanalov, tematskih področij, zornih kotov, saj s tem rahljamo našo potrditveno pristranskost in večamo odprtomiselnost. Informacije naj bodo uravnotežene tako z vsebinami iz lokalnega kot globalnega okolja.

Del naših informacij je dobro, da pride tudi s strani naše lastne raziskave v skladu s tematikami zanimanja, ki vključuje različne spletne vire, informacije iz svojega okolja, raziskovanje namenov in ciljev v ozadju avtorjev informacij itd.

Čas je, da začnemo razvijati raziskovalca v sebi, saj bodo tako na ‘našem vsebinskem krožniku’ lahko pristale informacije po naši meri in v skladu z našo življenjsko vizijo. Če smo proaktivni uživanju informacij – pomeni, da sami vodimo igro in raziskujemo, kaj nas zanima glede stvari, ki se dogajajo okoli nas (ali prek medijev ali iz našega resničnega življenja, dela, druženja, učenja). Pogosto lahko veliko časa prihranimo, kadar potrebujemo kakšno konkretno informacijo, da raje pokličemo nekoga, ki je na tem področju doma, da nas usmeri ali poduči.

Preden pa se poglobimo v neko vsebino ali informacijo, si razjasnimo, kakšen je naši cilj, kaj pričakujemo od določene vsebine in kaj želimo s pridobljeno informacijo narediti. Prvi filter je: ali določeno informacijo ali vsebino zares potrebujemo – ali nam lahko kako pomaga v našem življenju. Če se odločimo pritrdilno, potem si vnaprej določimo, koliko časa si bomo za to namenili.

 

Če pa želiš še več nasvetov kako v življenje spraviti bolj zdrave navade za uporabo teh skrajno zasvojljivih digitalnih pripomočkov: telefonov, tablic, računalnikov, televizije, pa se nam pridruži na brezplačnem webinarju Digital in preprečevanje odvisnosti od zaslonov. Nasveti bodo uporabni zate in za otroke. Med drugim izveš kakšna je sploh prava količina časa za uporabo; zakaj nam tehnologija sploh povzroča toliko težav; kako prepoznamo, če je naša uporaba tehnologije nezdrava; kako preprečimo odvisnost od tehnologije in še več trikov, kako naučiti sebe in otroke digitalne zmernosti.

Več informacij o brezplačnem webinarju Digital in preprečevanje odvisnosti od zaslonov.

 

Če se ti je zdela vsebina zanimiva, bom vesela, če jo povšečkaš. Če se ti zdi koristna, jo pošlji naprej… Pa napiši mi tudi v komentar, kakšne so tvoje izkušnje z uporabo digitalne tehnologije, kakšne informacije najpogosteje konzumiraš in kakšne so največje težave, ki jih zaznavaš pri tem…

ŽELIŠ TO VSEBINO RAJE POGLEDATI

Sicer pa toliko zaenkrat, jaz sem Anja in se vidiva v naslednjem videu.

Adijo!

 

Prijavi se na e-novice