KAKO USTAVITI NEPLODNO BRSKANJE PO SPLETU

Anja Horvat Jeromel_Neplodno brskanje po spletu

Ni vprašanje ali se vam zgodi ampak kako pogosto se vam zgodi:

da vam izpuhti pol ure ali ura časa ob ‘skrolanju’ po družabnem omrežju ali prebiranju informacij na internetu ali ‘chat-anju’.

Zdi se kot da se odpre časovna luknja in vas kot najmočnejši sesalec potegne vase. Ampak ko se znova zaveste in se potegnete nazaj v realnost in zagledate vse pomembne aktivnosti, ki vas še čakajo, vas zagrabi tisti zoprn in poznan občutek slabe vesti, ki sproža misli, kot so: “Pa kako sem se sploh znašla na internetu? Kako za vraga naj se izognem brezplodnemu ‘skrolanju’? Drugič se pa res ne bom pustil/a zavesti!”

Nisi edina/edini! To je zelo pogost pojav dandanes. Ampak brez skrbi, vse se da rešiti, če je volja! Danes imam nekaj odličnih idej za vas!

In sicer bomo z preprostimi nasveti, ki sledijo, naredili konec neplodnemu brskanju po spletu in namesto tega uvedli nekoliko bolj sistematizirano konzumiranje informacij.

 

Dobrodošli v moji družbi, kjer tedensko preučujemo in spoznavamo različne recepture za obvladovanje sebe, svojega uma, zdravih navad in uresničevanje svojih ciljev, s pomočjo (samo)hipnoze. In povečevanje našega vpliva na ljudi, s pomočjo pogovorne hipnoze. Zato se naroči na ta Youtube kanal. In označi tudi zvonček, da boš na tekočem, ko objavim nov video.

 

SISTEMATIZIRANO KONZUMIRANJE INFORMACIJ

Pa poglejmo o kakšnih idejah govorim, ko imam v mislih proaktivno in strateško uživanje informacij.

 1. DOLOČI CILJ VNAPREJ

Preden se poglobimo v neko vsebino ali informacijo, je ključno, da jasno vemo, kakšni so naši cilji, kaj pričakujemo od določene vsebine in kaj želimo s pridobljeno informacijo narediti.

 1. NUJNOST INFORMACIJE

Prvi filter je: ali določeno informacijo ali vsebino zares potrebujemo – kako in če nam lahko pomaga v našem življenju.

 1. ČASOVNA OMEJITEV

Če se bomo odločili pritrdilno, potem si za konzumiranje vsebine vnaprej določimo, koliko časa si bomo dali v ta namen na voljo.

 1. PROAKTIVNO UŽIVANJE INFORMACIJ

Bodimo proaktivni pri uživanju informacij – sami vodimo igro in raziskujmo, kaj nas zanima glede stvari, ki se dogajajo okoli nas (ali prek medijev ali iz našega resničnega življenja, dela, druženja, učenja). Ne da gremo na stran in skrolamo, ampak si raje pomagajmo z iskalniki in podobnimi orodji, ki jih lahko personaliziramo. (več o tem izveš v moji knjigi Kvantni kreator ali v seminarju na temo zdravih navad za uporabo digitalne tehnologije.)

 1. PO INFORMACIJO K DOBRO OBVEŠČENEM ZNANCU

Pogosto lahko veliko časa prihranimo, kadar potrebujemo kakšno konkretno informacijo, da pokličemo nekoga, ki je na tem področju doma, da nas nekoliko usmeri ali poduči. Namesto, da se spusitmo po neskončnih kanalih krtine.

 1. NOTRANJE INFORMACIJE

Pa ne tiste zaupne, tajne informacije od uradnih oseb.

Tukaj se je smiselno zavedati, da informacije na eni strani dobivamo od drugih, na drugi strani pa imamo še en dostop do informacij, ki je zaenkrat rezerviran za bolj napredne, odprte ume, in sicer iz naše notranjosti – intuicije.

To je še posebej pomembna smer za vse, ki so zelo razumski in za svoje odločitve radi preiščejo stotine virov, da bi dobili pravi odgovor. A pogosto smo lahko tudi po tem še vedno zmedeni, saj nam v resnici manjka ravno ta povezava s sabo, s svojo podzavestjo, svojim srcem, ki najbolj ve, kaj je pravo za nas. (V kratkem sledi zanimiv video, ki ga že pripravljam na to temo)

 1. ZAPISOVANJE INFORMACIJ

Pametno si je informacije ali ideje tudi zapisovati, saj nam to lahko drastično razbremeni umski prostor, ki je pod pritiskom zaradi vseh informacij iz okolice. In nas še bolj strateško usmeri ter nam da nadzor nad našo informacijsko dieto. To je navada velikih vizionarjev, ki jo je uporabljal tudi Nikola Tesla.

Zapisujemo si lahko tudi tematike, ki jih želimo v času, predvidenem za konzumiranje informacij, podrobneje raziskati.

 1. IZKLOPIMO MOTILCE

Ker za svoje delo pogosto uporabljamo računalnike, ki pa so povezani v internet, smo zelo obkroženi s številnimi motilci, kot so razna obvestilca o obvestilih. Ta nas nevede potegnejo na družbeno omrežje in že smo v časovni črni luknji, ki ima zelo negativen vpliv na naše vsakodnevne obveznosti. Zato je pametno, da vse te motilce čim bolj izklopimo in zapremo. Kar je dosti lažje, kot se sproti upirati skušnjavi, ki vabi v bolj zabavno digitalno okolje.

 1. ‘URADNE URE’ ZA ELEKTRONSKO POŠTO, NOVICE IN DRUŽBENA OMREŽJA

Pregledovanje elektronske pošte si omejimo na 2- do 3 X dnevno po 10–30 minut (seveda v skladu z našimi potrebami). Prav tako si omejimo spremljanje novic. Najbolje je, da jih na hitro preletimo kje na poti, ko kaj čakamo ali ko smo na kavi, da imamo okoli sebe naravno omejitev/prekinitev. Nekaj več časa pa si zanje namenimo ob sobotah in nedeljah. Tudi družbena omrežja si je treba zelo striktno omejiti, saj so ogromen požiralec časa in glavni krivec za poplavo informacij (s časovnega vidika). Tu se moramo še posebej potruditi, da ohranjamo zavesten časovni nadzor nad uporabo. Morda imamo lahko v ta namen rezerviranih 30–45 minut v popoldanskem odmoru, po opravljenem delu.

 1. ČISTKA APLIKACIJ NA MOBITELU

Na telefonu imejmo nameščenih čim manj aplikacij, saj bo tako skušnjava za nenehno avtomatsko pregledovanje toka novih objav na družbenih medijih odstranjena. Najbolje je, da se na družbena omrežja povezujemo le z računalnika ali tablice, da se zavestno povežemo znotraj odmerjenega časa, ko se za to odločimo, ko pa smo zunaj v družbi ljudi, pa smo raje polno posvečeni ljudem in okolici. Če smo v situaciji, ko moramo nekaj časa počakati, je bolje, da pokličemo koga od prijateljev ali imamo s sabo kakšno knjigo ali revijo, ki jo lahko v tem času beremo, kot da pregledujemo statuse na družbenih omrežjih.

 1. DRUŽABNI BONTON

Kadar smo v družbi, v stiku z ljudmi, se osredotočimo le na človeka ali ljudi pred nami, telefon pa v tem času pustimo pospravljen. Na klice odgovorimo naknadno. Edina izjema je, če pričakujemo pomemben klic, pa še takrat se vnaprej opravičimo in to napovejmo. Tako se bomo lahko bolj posvetili ljudem, ki so pred nami, in bomo z njimi gradili bolj tesne in pristne odnose.

 

Če pa želiš še več nasvetov kako v življenje spraviti bolj zdrave navade za uporabo teh skrajno zasvojljivih sodobnih digitalnih pripomočkov, se nam pridruži na brezplačnem webinarju Digital in preprečevanje odvisnosti od zaslonov. Med drugim izveš zakaj nam tehnologija sploh povzroča toliko težav; kako prepoznamo, če je naša uporaba tehnologije nezdrava; kako preprečimo odvisnost od tehnologije in še več trikov, kako naučiti sebe in otroke zdrave uporabe tehnologije.

Več informacij o brezplačnem webinarju Digital in preprečevanje odvisnosti od zaslonov.

 

ŽELIŠ TO VSEBINO RAJE POGLEDATI

Če se ti je zdela vsebina zanimiva, bom vesela, če jo povšečkaš. Če se ti zdi koristna, jo pošlji naprej… Pa napiši mi tudi v komentar, kakšne so tvoje izkušnje z uporabo digitalne tehnologije in kakšne so največje težave, s katerimi se pri tem srečuješ…

Sicer pa toliko zaenkrat, jaz sem Anja in se vidiva v naslednjem videu.

Adijo!

 

 

 

Prijavi se na e-novice