ŽELIŠ IZKUSITI RAZSVETLJENJE? (+ NAJBOLJ UČINKOVITA VAJA)

Razsvetljenje_Anja Horvat Jeromel

Kako je zdaj s tem: je razsvetljenje rezervirano za izbrance ali je dostopno vsakomur?

Nekateri so prepričani, da je razsvetljenje nedosegljiv cilj, saj se nam konstantno izmika. In da pravega odgovora, kaj je razsvetljenje, ni.

Drugi menijo, da je razsvetljenje čisto nepomembno za življenje, saj da se že s tem, ko ga lovimo, oddaljujemo od njega.

 

Moja izkušnja je nasprotna – lahko ga doseže vsak in to zelo preprosto. Je pa treba vedeti kako in to tudi prakticirati. Kar pa je glavni razlog, ki dela zadevo zapleteno. No, če odmislim še eno najmanj očitno prepreko – in sicer prepričanje, da razsvetljenja ni mogoče doseči. Če smo v to prepričani, to prepričanje postane samouresničujoča se prerokba, ker se potrdi. Logično, če verjamemo, da je nekaj nemogoče, potem ne bomo niti poskusili in potem tega ne bomo mogli doživeti.

Amapak danes bom predstavila eno najbolj preprosto vajo, ki nas vodi v razsvetljenje.

Prepričana sem celo, da je razsvetljenje v našem življenju zelo pomembno. Se pa da čisto solidno živeti tudi brez njega. Bom razložila.

 

Ker vidim, da te zanimajo informacije na temo osebne rasti, uspešnega samouresničevanja, tudi skozi hipnozo ali strateško komunikacijo za graditev dobrih odnosov, se naroči na ta Youtube kanal. Odkljukaj tudi zvonček, da ti ne uidejo zanimivi tedenski tutoriali ali vaje in strategije.

 

V pogovoru z ljudmi opažam, da dojemanje razsvetljenja vključuje različne vidike in razlage. Vse od duhovnih in filozofskih do praktičnih in osebnih izkušenj.

Nekateri razumejo razsvetljenje kot dosežek popolnega osvobajanja od ega in iluzij ter dojemanje enosti z univerzumom.

Za druge je razsvetljenje proces, ki vodi k notranjemu miru in harmoniji, brez potrebe po intelektualni analizi ali definiciji.

Obstajajo tudi tisti, ki se izognejo razpravi o razsvetljenju, saj menijo, da je njihova pot osebne rasti in harmonije bolj pomembna od konceptualnega razumevanja razsvetljenja.

Nekateri poudarjajo, da razsvetljenje ni stvar razuma, ampak bolj globoko zavestno doživetje, ki presega intelektualne koncepte.

Vse to pa razkriva, da razsvetljenje vsak dojema v skladu s svojimi izkušnjami, prepričanji in duhovnim potovanjem.

 

V tem prispevku bomo na razsvetljenje pogledali malo drugače kot smo vajeni. In sicer na bolj preprost, a strokoven način. Nato pa bomo šli dirketno v njegovo jedro, skozi najkrajšo pot in preprosto vajo (ki jo mimogrede zelo podrobno opisujem tudi v knjigi Kvantni kreator v poglavju Duhovna inteligenca).

Da je razsvetljenje nekaj težko dosegljivega – je postalo množično prepričanje zaradi zgodovinskega znanja. Čtevilne starodavne religije so namreč našle metode, kako najti pot ven iz ega do visoke zavesti ali duše. Tudi številne vrste meditacij so razvile različne poti, ki vodijo do stanja nirvane. Prav tako so na voljo številne psihološke tehnike, s ciljem višanja zavesti. Večina teh pa ima nezanesljivo doseganje rezultata, poleg tega so zamudne.

Da bi to dosegli, nam ni treba izkusiti vseh ezoteričnih stanj, kot so kundalini, odpiranje tretjega očesa, različne tehnike notranjega dihanja, izven telesne izkušnje, lucidno sanjanje. Številna tradicionalna verska prepričanja so samospoznanje in izpolnitev duše tretirala kot nadnaravno izkušnjo, a po mnenju Richarda Griffithsa gre za psihofizični proces. In naši možgani so nevrološko izpopolnjeni za duhovno inteligenco oz. razsvetljenje.

Danes imamo že bolj natančno znanje glede človeškega operacijskega sistema, zato ga znamo lažje in bolj natančno upravljati in do duše dostopati preprosto. Vsem nam to občasno uspe doseči spontano, vendar je to redko in nepredvidljivo. A z današnjo vajo bomo to lahko dosegli na ‘ukaz’.

 

KAJ JE RAZSVETLJENJE?

Splošno gledano se razsvetljenje nanaša na stanje gobokega razumevanja ali duhovne preobrazbe, ki prinaša globoko notranjo modrost, mir, osvoboditev in povezanost.

Jaz ga dojemam kot most ali popolno ravnotežje med nasprotji različnih vidikov življenja.

Čeprav ga lahko izkusimo in je zato osebno, pa se ga lahko potrudimo tudi razumsko opisati, da bi ga predstavili tudi drugim.

Lahko bi rekla, da je razvetljenje stanje, popolne osvoboditve od vsega in hkrati povezanosti z vsem. Je praznina, ki vsebuje vse. Je najbolj razširjeno zavedanje vsega. To pa je hkrati resnična narava posameznika in univerzuma. Zato bi lahko rekli, da je to najvišje stanje zavesti, resničnosti, obstoja, človeškega uma ali duhovnosti.

Lepota te izkušnje je sam občutek, ki ga ob tem doživimo. A na drugi strani se ta občutek prenese tudi na razum. In nam odpre razumevanje temeljnih resnic o življenju, naši zavesti in naravi sveta.

Za posameznika razsvetljenje pomeni osebno prebujenje ali transformacijo, ki vodi k globljemu razumevanju samega sebe, lastnih ciljev, vrednot in smisla življenja. To lahko vključuje proces samospoznavanja, notranjega miru, sprejemanja sebe in drugih ter iskanja lastne resnice.

 

Verjamem, da vsi nenehno stremimo k iskanju tega stanja. Čeprav se tega morda ne zavedamo in čeprav smo si pri tem pogosto v napoto, nas ovira napačno sprogramiran ego.

Zdi se, da so nam to želeli sporočiti tudi duhovni mojstri in biblijski verz: »Božje kraljestvo je znotraj nas« (Lk 17,21).

A takšno stanje ni nujno povezano s prepričanji posameznih verstev, čeprav je združljivo s samim jedrom vseh religij.

 

Ljudje pa smo radi praktični, kar je prav, zato je čisto ok, če se ob tem vprašamo:

ZAKAJ BI NAM RAZSVETLJENJE SPLOH KORISTILO V ŽIVLJENJU? KAJ DOBIMO S TEM?

 

NOTRANJI MIR

Razsvetljenje nam zagotovo odpre dostop do naše oaze miru, ki je v nas in nam je vedno na voljo. Usmerja nas tudi k iskanju našega notranjega ravnovesja v življenju in doseganju popolne harmonije s samim seboj, drugimi in okoljem.

PRISOTNOST V TRENUTKU

Razsvetljenje nam pokaže občutenje močne prisotnosti v trenutku, kar omogoča globlje in bogatejše doživljanje vsakdanjih izkušenj. To pa prebudi večjo spontanost pri odzivanju na posamezen trenutek, v katerem smo.

MODROST

Odpre nam tudi pot do boljšega razumevanja sebe in sveta okoli sebe. To pa odklene globljo modrosti o življenju, človeški naravi in univerzumu. Pomaga nam, da sprejmemo spremembe in izzive življenja brez odpora. In jih raje izkoristimo, da se iz njih nekaj naučimo.

SOČUTJE IN POVEZANOST

Razsvetljenje okrepi naše sočutje do drugih, saj ko enkrat izkusimo to stanje, močno začutimo svojo povezanost z vsemi bitji oz. zlitje s celoto univerzuma. Zbudi naš občutek, da smo igralci v večji zgodbi, v kateri pa imamo svoje avtentično mesto.

OSVOBODITEV IN SAMOURESNIČITEV

Osvobodi nas od omejujočih prepričanj, strahov in navezanosti, kar omogoča večjo osebno svobodo in pristnost. Zaživimo lahko v skladu s svojim poslanstvom in uresničimo svoj polni potencial ter svojo vizijo. Ker nam omogoči ustvarjanje osebnega pomena in poslanstva iz vseh izkušenj. In prinese večjo neodvisnost, ko lahko tudi sami v množici ohranjamo in zagovarjamo lastna prepričanja.

SREČA IN ZADOVOLJSTVO

Pokaže nam, da trajna sreča in zadovoljstvo nista odvisna od zunanjih okoliščin, temveč izvirata iz notranjega miru in usmerjanja na pozitivne vidike realnosti.

 

Zveni dobro, ne!? Vam pravim, definitivno se splača vlagati v trening.

 

In bolj ko treniramo, bolj se postopoma pomikamo od vedenj, ki jih vodi ego, do bolj zrelih vedenj, ki jih vodi duša. Od materialnega življenja do prepletanja z duhovnostjo. Od ozkega fokusa na čim širše gledanje. Od potrebe doseganja zastavljenih ciljev do zavedanja, da ni potrebno doseči ničesar. Od nadzora nad svojim umom, do popolne predaje toku življenja. Od iluzij uma do globoke odgovornosti do sveta okoli nas. Od osredotočanja na cilj, do uživanja v samem potovanju. Od samote in notranjega zatišja do hkratne globoke povezanosti z vsemi bitji Od razumevanja jasnosti in preprostosti, do kompleksnosti in globin življenja. Od notranjega miru do zunanjih izzivov, ki nam pomagajo rasti. Od nenehne preobrazbe in spremembe do hkratne nespremenljivosti temelja naše resnične narave. Od aktivnega prizadevanja do pasivnega sprejemanja.

Ok, še bi lahko naštevala, a naj bo to dovolj.

 

KAKO LAHKO TRENIRAMO DOSEGANJE RAZSVETLJENJA?

Najpreprosteje povedano: pot do razsvetljenja vodi skozi zavest, ko se povežemo s svojim telesom v trenutku. To najbolj zanesljivo utiša naš um. Pri tem si pomagamo z osredotočanjem na dih in na čutila.

Richard Griffiths ima učinkovito in preprosto ‘instant’ metodo, ki nam omogoči, da to naredimo načrtno, skoraj na svoj ukaz. Čeprav se morda zdi neverjetno, ker smo navajeni, da meditacija traja od 10 minut do pol ure ali več, pa še to nam ne uspe vedno vzpostaviti dobrega stika z dušo.

Razsvetljenje, kar je duhovna inteligenca, je po Griffithsu seštevek uma in čustev, ki sta intenzivirana z močjo prisotnosti. Ko smo polno prisotni v trenutku, naša duša prevlada nad umom in čustvi, zato ego ni več tisti, ki nadzoruje naše misli, čustva, smisel, vrednote, aktivnosti.

Ta moč prisotnost je več kot le jasnejše zavedanje trenutne okolice. Prisotnost je preklop pozornosti od zavedanja zaznave na stran občutenja zaznave.

Duhovna inteligenca oz. razsvetljenje je povezano s sinhronizacijo obeh možganiskih polovic, kjer je ena pristojna za čustva, druga pa za racionalni del. Ko se aktivirajo celotni možgani in se ustvari koherenca. Ko se možganske funkcije iz obeh možganskih polovic združijo v integrirano polje celotnih možganov, se ustvarijo sinhrona nihanja 40 Hz, ki povežejo um, jaz in svet v smiselno celoto.

Ta nihanja 40 Hz pa predstavljajo nevronsko osnovo za razsvetljenje. To pa ustvarja občutek izpolnjenosti, povečane kreativnosti, izostrene intuicije, večjega sočutja, večje učinkovitosti na številnih delovnih in življenjskih področjih. Ali z drugimi besedami – s tem oseba dobi dostop do lastnosti višjega ali duhovnega jaza.

To je bila zdaj čisto strokovna ali znanstvena razlaga, da bolje razumemo. Zdaj pa še konkreten postopek, ki ga bomo vsak čas tudi preizkusili.

 

Vaja bo potekala v treh korakih: opazi, občuti, bodi.

Pri tem bomo našo pozornost usmerili od zavedanja, kaj zaznavamo, do občutenja samega zavedanja. Občutenje bomo čim dlje ohranjali in se vedno znova vračali vanj, če nas bo odneslo ‘ven’. To bomo naredli skozi dihanje.

Torej najprej bomo opazili, da se bomo zavestno (razumsko) pozorni na dihanje. Nato bomo pozornost prenesli na občutek dihanja. Kako dihanje čutimo v našem telesu. Kaj vse občutimo, kot posledico dihanja. Kako vdih in izdih premikata naše telo. Kakšen je občutek v telesu ob vdihu in kakšen ob izdihu. In kakšen ob prehodu med vdihom in izdihom. In ostajamo osredotočeni na občutenje dihanja. Svojo pozornost vedno znova vračamo na občutek, tudi če nam uide v misli.

 

VAJA ZA DOSEGANJE RAZSVETLJENJA:

No, pa naredimo še skupaj to vajo, ki jo boste potem lahko redno izvajali sami.

 Vajo najdeš v videu:

  

Tako, s tem smo se dotaknili tega občutenja razsvetljenega stanja. Da bi lahko pohitrili skok v to stanje tudi sredi kaosa in dnevnega dogajanja, je potrebna vaja. Naša možganska kemija se mora navaditi tudi na dobre občutke. Kar še kako dobro vemo, ko se hočemo odvaditi kajenja, sladkorja ali drugih nezdravih navad. In kot smo podrobneje govorili v videjih o naših hormonih. Da bi razsvetljenje postalo naše prevladujoče stanje ali privzeta nastavitev, pa ni druge kot trening. In zakaj bi čakali, da pademo tako nizko, da nas situacija prisili, če pa lahko začnemo trenirati in prakticirati že danes.

 

Če se ti je zdela vsebina zanimiva, bom vesela, če jo povšečkaš. Če se ti zdi koristna, jo pošlji naprej… Napiši mi mi v komentar,, kakšne so tvoje izkušnje z razsvetljenjem. Kako si ti doživel/a ta veličasten občutek brezčasnosti, brezmejnosti in brezosebnosti? Kakšen je tvoj pogled na razsvetljenje? Kaj te najbolj ovira pri tem?

Sicer pa toliko zaenkrat, jaz sem Anja in se vidiva v naslednjem prispevku.

Adijo!

 

 

Prijavi se na e-novice